Biofach 2012

Πάνω από 40,000 εμπορικοί επισκέπτες από 130 χώρες επισκέφθηκαν τη μεγαλύτερη έκθεση Βιολογικών Προϊόντων Biofach/Vivaness 2012 στην οποία 2,420 εκθέτες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Εκτός της Γερμανίας, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γαλλία συμπλήρωσαν την πεντάδα με τους περισσότερους επισκέπτες.

Παρά την οικονομική κρίση, το 2011 η Γερμανική βιολογική αγορά αυξήθηκε κατά 9% σε 6,6 δισ. ΕΥΡΩ και η παγκόσμια αγορά προσέγγισε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται στο μέλλον.

Μια σημαντική επίσης συμφωνία, που επιτρέπει βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλούνται ως βιολογικά και στις δύο περιοχές, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νυρεμβέργη. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει το διατλαντικό εμπόριο και ο τομέας των βιολογικών τροφίμων να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Η συμφωνία αυτή της αμοιβαίας αναγνώρισης υπεγράφη κατά τη διάρκεια της BioFach και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2012. Αναμένεται επομένως να αυξηθεί η πρόσβαση στην αγορά για τους βιοκαλλιεργητές και τους εξαγωγείς και στις δύο περιοχές με ταυτόχρονη μείωση κόστους και γραφειοκρατίας.

Μέχρι τώρα, οι βιοκαλλιεργητές και οι επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να διακινήσουν τα προϊόντα τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπρεπε να διαθέτουν ξεχωριστές πιστοποιήσεις που βασίζονται σε δύο πρότυπα, γεγονός που σήμαινε διπλές αμοιβές, διπλές επιθεωρήσεις και ένα σωρό χαρτιά. Η νέα εξέλιξη εξαλείφει σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τους μικρούς και μεσαίου μεγέθους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Η εμπορία όλων των προϊόντων που πληρούν τους όρους της νέας συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ καθίσταται πλέον από την 1η Ιουνίου 2012 ελεύθερη.

Ο συνολική βιολογική αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί εκτιμάται σε περίπου 40 δισ. ευρώ και αυξάνεται κάθε χρόνο.

Αναπτυσσόμενες αγορές

Η αγορά των βιολογικών προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2010, η παγκόσμια βιολογική αγορά αυξήθηκε σε 59 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο τομέας αυξήθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 37 εκατομμύρια εκτάρια περισσότερα – της γεωργικής έκτασης – πιστοποιήθηκαν βιολογικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα θα συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο. Είτε πρόκειται για τρόφιμα, καλλυντικά ή ρούχα, όλο και περισσότεροι πελάτες σε όλο τον κόσμο προτιμούν προϊόντα που προέρχονται από βιολογικές παραγωγές.

Οι ανθηρές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού. Ο όγκος των πωλήσεων στη Δημοκρατία της Τσεχίας αυξήθηκε κατά 20% το 2011 σε περίπου 130 εκατ. ΕΥΡΩ. Η βιολογική αγορά στην Πολωνία αυξήθηκε κατά περίπου 25%. Στην Κροατία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 70% σε περισσότερα από 60 εκατομμύρια ΕΥΡΩ το 2010, τα βιολογικά προϊόντα βρίσκονται σήμερα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Βασικοί Δείκτες Αγοράς

Μέγεθος Αγοράς

Παγκόσμια Αγορά 2010 = 59,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Παγκόσμια Αγορά 2009 = 54,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Παγκόσμια Αγορά 1999 = 15,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Ηγέτιδες χώρες

ΗΠΑ: 20,2 δισ. ΕΥΡΩ ή 26,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 6,0 δισ. ΕΥΡΩ ή 8,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ

ΓΑΛΛΙΑ: 3,4 δισ. ΕΥΡΩ ή 4,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Κατά κεφαλήν Κατανάλωση

Παγκόσμια: 6,5 ΕΥΡΩ ή 8,6 δολάρια ΗΠΑ

Ελβετία: 153 ΕΥΡΩ ή 213 δολάρια ΗΠΑ

Δανία: 142 ΕΥΡΩ ή 198 δολάρια ΗΠΑ

Λουξεμβούργο: 127 ΕΥΡΩ ή 177 δολάρια ΗΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *