Αποτελεσματικές Συσκέψεις

5+1 P’s για Αποτελεσματικές Συσκέψεις

  1. Purpose/Σκοπός: Έχετε πάντα μία καλή αιτία πριν από κάθε σύσκεψη.
  2. People/Άνθρωποι: Διασφαλίστε ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι, που καταλαβαίνουν το θέμα και μπορούν να συνεισφέρουν, έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη.
  3. Planning/Σχεδιασμός: Διαμορφώστε την Ατζέντα με ρήματα που υποδηλώνουν δράση. Κυκλοφορείστε την Ατζέντα εκ των προτέρων και ελέγξτε με ένα ή δύο βασικά πρόσωπα, εάν κάτι άλλο ακόμη πρέπει να συμπεριληφθεί. Ορίστε ένα πρόσωπο να κρατήσει πρακτικά.
  4. Participation/Συμμετοχή: Θεσπίστε τους βασικούς κανόνες. Χρησιμοποιήστε διάφορα μέσα για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Προβείτε σε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις. Διευκολύνετε τη συζήτηση, χωρίς να δεσπόζει η θέση σας. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να μοιράζονται και να ανταλλάσουν εμπειρίες.
  5. Presentation/Παρουσιάσεις: Κρατήστε τις παρουσιάσεις μέσα στο θέμα και επιτρέψτε την επικοινωνία των συμμετεχόντων πάνω στο θέμα.
  6. Perspective/Προοπτικές: Αξιολογήστε κάθε σύσκεψη. Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να καθορίσουν τι πήγε καλά, τι ήταν μη-παραγωγικό, και τι ήταν αυτό που έλειπε.

5+1 Προτάσεις για Αποτελεσματικές Συσκέψεις

  1. Ξεκινήστε τη σύσκεψη πάντα στην ώρα της. Αργά ή σύντομα όλοι οι αργοπορημένοι θα συμμορφωθούν και οι υπόλοιποι που έρχονται στην ώρα τους δεν θα αισθάνονται πλέον ότι συμβιβάζονται.
  2. Εξηγείστε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα ποιος είναι ο σκοπός της σύσκεψης, έτσι ώστε όλοι να εστιάσουν. Στη συνέχεια ορίστε ένα πρόσωπο για να κρατήσει πρακτικά και ένα άλλο που θα ελέγχει τη χρονική διάρκεια βάσει της Ατζέντας.
  3. Ζητήστε τη συνεισφορά κάθε συμμετέχοντα ανεξάρτητα από το πόσο συνοπτική μπορεί να είναι.
  4. Συμβουλέψτε αυτόν που ελέγχει τη χρονική διάρκεια να δίνει προειδοποίηση 5 λεπτών έτσι ώστε η σύσκεψη να ολοκληρώνεται μέσα στη συμφωνημένη διάρκεια.
  5. Ελέγχετε συνεχώς το ακροατήριο για συμμετέχοντες που ίσως αποσπάται η προσοχή τους και ανταποκριθείτε άμεσα.
  6. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πλέον χρόνο, μην παρατείνετε τη συνάντηση αλλά συγκεντρώστε τις ερωτήσεις και μην ξεχάσετε να απαντήσετε μέσα σε 3 ημέρες.

Οι πολλές συσκέψεις μοιάζουν με τις πιστωτικές κάρτες, δημιουργούν αρκετή ευτυχία μέχρι να έρθει ο λογαριασμός…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *