Πρωτοβουλίες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια θα μπορούσε να καλύψει 4 φορές τις ανάγκες των ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της ΕΕ, επιμέρους έρευνες ανέδειξαν την μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου. Π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595€ για κάθε νοικοκυριό ετησίως. Στη Γαλλία, ο μέσος καταναλωτής πετά 20Kg τροφίμων ετησίως που κοστίζουν περίπου €400 ανά νοικοκυριό. Τα 7Kg από τα συνολικά 20Kg που πετιούνται, αφορούν τρόφιμα με τη συσκευασία τους κλειστή, με ετήσιο συνολικό κόστος που ξεπερνά τα €12 δις.

Τα ποσά είναι μεγάλα και ο αγώνας κατά της σπατάλης των τροφίμων πρέπει να καταστεί ακόμη μεγαλύτερος.

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *