Στρατηγική Εξωστρέφειας

Η λανθασμένη οριοθέτηση προτεραιοτήτων και η ελλιπής επικοινωνία ανάμεσα στα στελέχη των εξαγωγών και τη Διοίκηση, είναι μία μάλλον συνηθισμένη εικόνα στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η βασικότερη αιτία για αυτό οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται – πολλές φορές – σύγχυση και λανθασμένη εικόνα για τη βαρύτητα της εξωστρέφειας που επιδιώκει η επιχείρηση. Άλλα οραματίζεται ο ιδρυτής, άλλα καταλαβαίνει ο Διευθυντής και διαφορετικά προσανατολίζεται ο επικεφαλής των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές είναι ένα μόνο κομμάτι μιας ευρύτερης Στρατηγικής Εξωστρέφειας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθολική αφοσίωση, συντονισμένες ενέργειες και βεβαίως μία συγκεκριμένη σύνθεση ομάδας ανθρώπων.

Η εξωστρέφεια είναι το μέλλον για την ελληνική επιχείρηση και αποτελεί τη βασική κινητήριο δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών. Για το λόγο αυτό, η εξωστρέφεια, πρέπει να ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης και στη κουλτούρα όλων των στελεχών και να εμπεδωθεί ως κύριο και διαρκές χαρακτηριστικό.

Για να πετύχει όμως αυτό, απαιτούνται τα εξής:

  1. Ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες
  2. Αποτελεσματική εκπαίδευση στελεχών προκειμένου να αναπτύξουν τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες
  3. Ανάπτυξη διαδικασιών εξωστρεφούς Νοημοσύνης Μάρκετινγκ
  4. Ικανοποιητική διαχείριση της πλατφόρμας αλλαγής
  5. Ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικού πεδίου και ανταποδοτικών επιτεύξεων
  6. Αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων και προσομοίωση του νέου οδικού χάρτη στην εξέλιξη των ανταγωνιστικών επιτεύξεων.

Η εκπόνηση Στρατηγικής Εξωστρέφειας δεν είναι ένα εύκολο έργο. Το να ανταγωνίζεσαι τις τιμολογιακές πολιτικές των υπολοίπων είναι σίγουρα θετικό αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ικανότητα στο να δημιουργείς προστιθέμενη αξία για τους μετόχους.


Η DASO διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη στρατηγικών και μπορεί με επιτυχία να διαχειριστεί το εμπλεκόμενο προσωπικό, προκειμένου να αναπτύξει στρατηγικά πλαίσια εξωστρέφειας, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα βελτιώσουν τους οικονομικούς δείκτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *