Παγκόσμια Αγορά Γαλακτοκομικών Προϊόντων

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων εκτιμάται σε περίπου 630 δις$ για το 2016 και αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά τη διάρκεια των 2017-2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής-Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι αναπτυγμένες περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη αναμένεται να καταγράψουν οριακές μεταβολές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, και η Ινδία είναι οι κορυφαίες τρεις αγορές, ενώ η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Στη ζώνη της Δυτικής Ευρώπης, η Γερμανία με τη Γαλλία αποτελούν τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες αγορές.

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη με τις 5 πρώτες μπράντες να κατέχουν μερίδιο αγοράς μικρότερο του 6%. Η οικονομική και πολιτική αστάθεια, η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Τάσεις & ευκαιρίες

Μόνο το 15% των Αμερικανών, καταναλώνουν το γιαούρτι ως σνακ μετά το δείπνο, ξεδιπλώνοντας έτσι ευκαιρίες ανάπτυξης μιας ευρείας κατηγορίας προϊόντων που στοχεύει στη συγκεκριμένη αγορά.

Το γιαούρτι είναι η κορυφαία κατηγορία τροφίμων που την περασμένη περίοδο πρόβαλε το διατροφικό ισχυρισμό «υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη» διαμορφώνοντας νέες αγορές και μεγάλες ευκαιρίες στον κλάδο.

Πρωτοπόρος σε αυτή την εξέλιξη παραμένει το αυθεντικό Ελληνικό γιαούρτι και το Ελληνικού τύπου γιαούρτι που αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία γιαούρτης.

Η «χωρίς» ή «ελεύθερα από γαλακτοκομικά» τάση συνεχίζει να απειλεί την παραδοσιακή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν τα «ελεύθερα από» προϊόντα όχι μόνο για λόγους αλλεργιών, αλλά και ως μια υγιεινή επιλογή τρόπου ζωής ή διευκόλυνσης στην απώλεια βάρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *