Απεξάρτηση από το Λιγνίτη: Ευσεβείς Πόθοι ή Νέα Ελληνική Στρατηγική για την Ενέργεια ;

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης της WWF «Μακροχρόνιος σχεδιασμός για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας» που έγινε σε συνεργασία με ερευνητές/επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μελέτη, αποδεικνύει ότι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι όχι μόνο τεχνικά εφικτή αλλά θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους πολίτες. Τα σενάρια που εξετάστηκαν και βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με αυτά που στηρίζονται στον λιγνίτη.

Παράλληλα, η εξάλειψη του λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, πρακτικά από το 2035, θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, ενώ θα βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας που δεκαετίες τώρα πληρώνουν βαρύ τίμημα για να ηλεκτροδοτούμαστε όλοι εμείς.

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει σε μια δίκαιη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική περίοδο.

Μπορεί να γίνει. Είναι εφικτό, είναι ευεργετικό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, είναι οικονομικό, μα πάνω από όλα είναι επείγον!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *