Βιοαέριο σε Υδρογόνο

“Παραγωγή Υδρογόνου από Ολοκληρωμένη Διεργασία Παραγωγής Βιοαερίου σε Κυψέλη Υλεκτρόλυσης Στερεών Οξειδίων – Οικονομοτεχνική Μελέτη”

Διπλωματική Εργασία που παρουσιάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την Απονομή του πτυχίου M.Eng. στην Περιβαλλοντική Μηχανική

Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η παραγωγή υδρογόνου σε ολοκληρωμένη μονάδα βιοαερίου, που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πρώτες ύλες (ενεργειακός αραβόσιτος και ζωϊκά απόβλητα), για την ανανεώσιμη παραγωγή καθαρού υδρογόνου από υποβοηθούμενη (με βιοαέριο) ηλεκτρόλυση. Σκοπός της εργασίας ήταν η τεχνο-οικονομική ανάλυση και η εκτίμηση της οικονομικής βιωσιμότητας μίας τέτοιας μονάδας.

Για αυτό το σκοπό, σχεδιάσθηκε το διάγραμμα ροής και υπολογίσθηκαν οι λειτουργικές παράμετροι μίας μονάδας παραγωγής υδρογόνου με υποβοηθούμενη ηλεκτρόλυση, η οποία θα μπορούσε να υποκαταστήσει το σύστημα συμπαραγωγής με κινητήρες diesel, των συμβατικών μονάδων συμπαραγωγής από βιοαέριο, για 9 διαφορετικές δυναμικότητες παραγωγής βιοαερίου.

Στη συνέχεια, εξετάσθηκε η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος, μέσω της εκτίμησης των τιμών διάθεσης του παραγόμενου υδρογόνου, για τις οποίες η προτεινόμενη επί-τόπου παραγωγή του θα επεδείκνυε τις ίδιες δυνατότητες οικονομικής βιωσιμότητας, με τη συμβατική λύση της συμπαραγωγής από βιοαέριο, για τις ίδιες δυναμικότητες παραγωγής βιοαερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκαν 3 οικονομικά κριτήρια (Καθαρή Παρούσα Αξία, Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης και Περίοδος Αποπληρωμής).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, η προτεινόμενη λύση μπορεί να επιτύχει τις ίδιες εξαιρετικές τιμές των συμβατικών μονάδων συμπαραγωγής, στα παραπάνω οικονομικά κριτήρια, για τιμές διάθεσης υδρογόνου στην περιοχή που διαθέτουν το προϊόν τους οι μικρές μονάδες κατανεμημένης παραγωγής υδρογόνου από φυσικό αέριο και στην τιμή στην οποία θα ήταν λογικό να τιμολογείται το υδρογόνο ως καύσιμο μεταφορών.

Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε την Επιστημονική Εργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *