Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016

o-WILD-FOR-LIFE-facebookΗ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 και τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, που εκφράζεται μέσα από τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι το κύριο όχημα του ΟΗΕ για να ενθαρρύνει την παγκόσμια συνειδητοποίηση και δράση για το περιβάλλον. Κάθε χρόνο το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP – United Nations Environment Program), τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προσδοκώντας σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα και περισσότερη ανάληψη δράσης.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι “Go Wild for Life – Καταπολεμήστε το παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής”. Το φετινό θέμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, διότι υπάρχει χώρος για όλους μας να συμμετέχουμε στις δράσεις δείχνοντας μηδενική ανοχή στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής τόσο με λόγια όσο και με πράξεις.

Η άνθηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων άγριας ζωής καταστρέφει την πολύτιμη βιοποικιλότητας της Γης, στερώντας μας τη φυσικής κληρονομιάς και οδηγώντας ολόκληρη είδη στο χείλος του αφανισμού. Η θανάτωση και το λαθρεμπόριο υπονομεύουν επίσης τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα, τροφοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και την ανασφάλεια σε όλη την υδρόγειο.

Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου – ισχυρές πολιτικές εκστρατείες, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και επενδύσεις για τη διατήρηση των κοινοτήτων και την επιβολή του νόμου – σημειώνουν μεγάλες και σημαντικές επιτυχίες. Ωστόσο, πολλά είδη παραμένουν σε κίνδυνο και θα χρειαστεί συστηματική και διαρκή προσπάθεια από τον καθένα από εμάς, προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία.

Δεν κληρονομήσαμε τον πλανήτη αυτό από τους προγόνους μας, αλλά τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να τον αποδώσουμε αλώβητο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *